Kansalliset klassisen ja varustevoimanoston kilpailut Joensuussa 15.5.2021

17.5.2021

V
arovainen paluu takaisin voimanostajan arkeen päästiin tekemään Joensuussa lauantaina 15.5.2021 kun Joensuun Puntti-Pojat järjestivät kansalliset klassisen ja varustevoimanoston kilpailut. Ensimmäiset ilmoittautumiset toukokuun kisoihin tulivatkin jo alkuvuodesta, joka kertoo siitä, että kilpailuiden pariin on jo kovasti kaivattu. Kisoihin saapui lauantaiaamuna tuttuja kasvoja, mutta ilokseni myös useita ensikertalaisia.

Tampereen Voimanostajien Nina Honka nähtiin lauantaina varustesarjassa. Nina, joka kertoi aloittaneensa varustenostamisen vasta vuoden alussa, teki kahdeksan onnistunutta nostoa. Viimeinen maastavetoyritys (165kg) sivusi nykyistä Mervi Sirkiän hallussa olevaa Suomen ennätystä, mutta vielä näissä kilpailuissa se ei tullut hyväksytysti ylös.

Klassisen voimanoston naisten sarjoissa päästiin näkemään sekä kokeneita että aivan ensimmäisiä kisanostoja. Viime vuonna Urheilutoimittajain Liiton toimesta voimanoston parhaaksi urheilijaksi valittu Kiuruveden Urheilijoiden Leena Vatanen edusti tällä kertaa kokemusta, kun taas Joensuun Puntti-Pojilta Taru Rautiainen ja Viivi Heinonen suoriutuivat mallikkaasti ensimmäisistä virallisista voimanostokilpailuistansa. Eikä puuttunut voimaa taustaltakaan, kun yli kaksimetrinen Suomen vahvin mies Mika Törrö oli mukana huoltojoukoissa. Naisten painoluokat muuttuivat vuoden alusta, joten Leenalla oli uuden painoluokan valinta edessä. Painon veto onnistui ja näin päivän tulokset kirjattiin alle 69-kiloisten painoluokkaan. Leena palkittiin kisojen parhaana naisnostajana yhteistuloksella 452,5 kg.

Miehissä ikähaarukka oli laaja kisojen nuorimman nostajan, Rautalammin Urheilijoiden Arttu Korhosen ja vanhimman nostajan, Kesälahden Urheilijoiden Tapani Pulkkisen ikävälin ollessa yli 60 vuotta. Miesten paras nostaja oli Jyväskylän Voimaklubin nuori lupaus Niko Lappi, jonka 740 kilon yhteistulos on epävirallinen Suomen ennätys alle 23-vuotiaiden ja alle 93-kiloisten sarjassa. Nykyinen Suomen ennätys (735 kg) on Eino Järvisalon nimissä. Myös Nikon 310 kg maastaveto sivuaa nykyistä Sami Lehtosen nimissä olevaa Suomen ennätystä. Kisojen kovin kyykky meni Nikon nimiin. Nikon huollossa nähtiin maastanoston maailmanennätysmies Ismo Lappi, joten eipä ole omena kauas puusta pudonnut.

Kilpailujen kovimmasta penkkipunnerrustuloksesta vastasi Joensuun Puntti-Poikien Tero Panhelainen eikä kauas jäänyt seurakaveri Harri Tirrosenkaan tulos. Teron tulos oli 177,5 kg ja Harrin 175 kg molempien keskittyessä tässä kilpailussa pelkkään penkkipunnerrukseen. Kovin maastanosto nähtiin Power Team Palokan nostajan Petri Heikkisen toimesta. Kahdeksan onnistunutta nostoa tehneen Petrin kolmas maastanosto 315 kg oli suurin kisoissa nähty rauta. Power Team Palokan huollosta näytti vastaavan kansainvälisesti menestynyt voimanostaja Tuomas Korkia-aho, joten kokemusta ei puuttunut siltäkään saralta.

Päätuomarin jakkaralta kisoja seuranneena ei voi kuin sanoa, että oli hienoa päästä pitkästä aikaa kokemaan kisafiiliksiä. Uudet nostajat tekivät siistejä, varmoja nostoja ja vanhat konkarit kokeilivat rohkeasti omia rajojaan. Nostajien onnistumiset, yleinen hieno ja kannustava tunnelma ovat aina olleet onnistuneiden kisojen kohokohtia. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille, toivottavasti pian nähdään!

 

Teksti: Maria Karjalainen
Kuvat: Heini Myller

Joensuun Puntti-Pojat ry

Noljakankaari 1
80140 Joensuu

Puhelin: 0400 407 240
Sähköposti: hanna.multanen(at)hotmail.com


Seuran historia
Hallitus ja yhteystiedot