Joensuun Puntti-Poikien historiaa


Tiivistelmiä takavuosien vuosikertomuksista:

1970
Joensuun Puntti-Pojat Ry merkittiin yhdistysrekisteriin 30. marraskuuta. Puheenjohtajana toimi Veli Karhu, varapuheenjohtajana Ahti Kinnunen ja sihteerinä Veikko Kärkkäinen. Hallituksen muita jäseninä olivat Tapani Leskinen, Niilo Kuivalainen, Reijo Seppänen, Aimo Leskinen ja Seppo Harinen.

1975
Toimivia painonnoston tuomareita oli seurassa kaikkiaan 12, kun jäsenmäärä oli ainoastaan 85. Seura järjesti kansalliset painonnostokilpailut, joihin osallistui 26 nostajaa. Seuraottelu Imatran Jyskettä vastaan järjestettiin maaliskuussa, jonka Puntti-Pojat voittivat 9-6. Piirikunnallisia kilpailuja pidettiin 6 kertaa. Seuran pääasiallinen tulonlähe oli Martonvaaran lavatanssit, joita pidettiin 8 kertaa. Huomattavin hankinta oli seuran ostama auto kilpailumatkoja varten.

1976

Arto Kormilainen (67,5 kg) ja Jouko Kokkonen (82,5 kg) voittivat painonnoston suomenmestaruuden alle 20-vuotiaissa. Voittajat valittiin maajoukkueeseen Norjassa käytyihin PM-kilpailuihin, joissa Kormilainen sijoittui neljänneksi ja Kokkonen pronssille. Joensuussa järjestettiin kaikkiaan kahdettoista painonnostokilpailut, joista mittavin oli Itä-Suomen aluemestaruuskilpailut. Jäsenmäärä kasvoi vuoden aikana ylittäen ensimmäisen kerran seuran historiassa sadan jäsenen rajan.  

1977
Puntti-Pojista tuli Joensuussa järjestetyistä TUK:n painonnostomestaruuskilpailuissa epävirallisen pistelaskun mukaan liiton paras painonnostoseura. Samoin seura voitti TUK:n kolmemiehisen joukkuekilpailun. Lisäksi Joensuussa järjestettiin kahdet piirinmestaruuskilpailut ja kuudet piirikunnalliset kilpailut painonnostossa. Ruotsissa pidetyissä nuorten painonnoston PM-kilpailuissa Arto Kormilainen (75 kg) sijoittui hopealle ja Jouko Kokkonen (90 kg) pronssille. Painonnoston SM-kilpailuista tuli seuralle kolme kultaa ja kaksi hopeaa. Kokonaisjäsenmääräksi kirjattiin vuoden lopussa 133 jäsentä, joista aktiiviseen harjoitustoimintaan kuului noin 40 nostajaa. Seuran toimesta järjestettiin useita valmennusteoriatilaisuuksia, joissa laadittiin sovitun aikavälin harjoitusohjelmia ja käytiin läpi nostosuorituksista otettuja filmejä.

1979
Vuoden saavutuksista merkittävimmät olivat kolme SM-tason mitalia ja viisi TUL:n mestaruusmitalia eri ikäluokissa, sekä kaksi mitalia Israelissa järjestetyistä työläisten olympialaisista, missä TUK:n joukkueemme sijoittui kolmanneksi. Puntti-Poikien Juha Turtiainen (67,5 kg) nosti Israelissa hopealle tuloksella 105+127,5=232,5 kg ja Arto Kormilainen (82,5 kg) pronssille tuloksella 110+145=255 kg. Painonnoston SM-kilpailut pidettiin Joensuussa. Lisäksi järjestettiin kahdet kansalliset ja viidet piirikunnalliset painonnostokilpailut. Seura järjesti edustusnostajilleen leirejä kuluneen vuoden aikana
yhteensä 10 kpl, joista viisi pidettiin Joensuussa. Seuran omina valmentajina toimivat Veli Karhu, Pentti Ryhänen ja Arto Kormilainen. Voimanosto oli mukana ensimmäistä vuottaan Puntti-Poikien toiminnassa. Seuran kilpavoimanostajia olivat Pertti Leskinen (110 kg) ja Jari Savolainen (110 kg, alle 20v).

1980
Kulunut vuosi oli Puntti-Poikien toiminnanhistoriassa kymmenes. Merkkivuotta juhlisti Neuvostoliittolaisen painonnostojoukkueen vierailu Joensuussa. Joukkueessa oli mm. vuoden 1980 olympiavoittaja Kanybek Osmonaliev. Vierailun aikana järjestettiin kansainväliset painonnostokilpailut. Lisäksi Puntti-Pojat järjestivät kahdet kansalliset ja kahdet piirikunnalliset kilpailut. Alle 23-vuotiaiden SM-kilpailuissa Arto Kormilainen (82,5 kg) voitti kultaa tuloksella 125+160=285 kg ja Heikki Kauhanen (75 kg) hopeaa tuloksella 125+145=270 kg. Kauhasen tempaus 125 kg oli uusi SE-tulos. Veli Karhu tallensi filmille Moskovan olympialaisten painonnostojen parhaat palat opetustarkoituksiin. Joensuussa järjestettiin kehonrakennuskurssi tarkoituksena liittää kehonrakennusta mukaan seuran toimintaan. Seuralle hankittiin 26-paikkainen linja-auto.

1981
Kuluneen vuoden kohutuin suomalainen urheilija oli Kike Elomaa. Hänen menestyksensä myötävaikutuksesta kuva Puntti-Poikien harjoitusvuoroilta kaunistui. Kilpailupuolella vuosi ole eräänlainen siirtymäkausi. Nuorissa painonnoston SM-mitaleita aiemmin voittaneet ovat siirtyneet miesten sarjaan, missä mitaleille yltäminen vaatii vielä vuoden parin harjoittelun. Uudet lupaukset niin painonnostossa kuin voimanostossakaan eivät vielä yllä SM-mitalikamppailuihin. Kilpailutoiminta voimanostossa on kuitenkin selvästi nousussa. Painonnoston viikonloppuleirejä järjestettiin Joensuussa viisi kertaa. Naisten kehonrakennuksen alkeiskursseja järjestettiin kolme. Kansallisia kilpailuja järjestettiin kahdet ja piirikunnallisia kolmet. Bulgarialainen huippuvalmentaja, Karuchkov, vieraili marraskuussa Joensuussa. Pentti Ryhänen palkittiin TUL:n Karjalanpiirin vuoden valmentaja -palkinnolla. Kokonaisjäsenmäärä oli vuoden lopussa 152, joista aktiivinostajia oli noin 60.

1982
Puntti-Pojat jatkoivat edellisvuoden kaltaista toimintaa. Kehonrakentajia ja kuntokehonrakentajia liittyi seuraan reilusti, mutta painonnostajien lukumäärä pysyi vakiona. Jäseniä kirjattiin yhteensä 160. Puntti-Pojat järjestivät yhdet kansalliset kilpailut ja kolmet piirikunnalliset kilpailut painonnostossa, sekä yhdet piirinmestaruuskilpailut voimanostossa. Voimanostajat paransivat tuloksiaan roimasti. Joulukuussa järjestetyissä piirinennätyskokeissa tehtiin 6 kpl voimanostoon liittyvää ennätystä ja 4 kpl painonnostoennätystä. Veli Karhu toimi tuomarina Suomi - Ruotsi painonnostomaaottelussa, puheenjohtajana piirijaostossa ja TUL:n painonnostojaostossa, sekä kuului Joensuun kaupungin urheilulautakuntaan. Seuran puheenjohtajana jatkoi monien aikaisempien vuosien tapaan Ahti Kinnunen.

1983
Toukokuun 1. päivä Joensuun Puntti-Pojat sekä koko Suomen painonnosto kokivat suuren menetyksen, kun seuran perustaja Veli Karhu menehtyi äkillisesti. Veli oli suuri persoona ihmisenä, urheilijana ja valmentajana. Veli jäi kaikkien mieleen todellisena miehenä, joka tiesi mitä tahtoi. Painonnoston puolella Puntti-Pojat voittivat perinteisen Savo-Karjala-Kainuu-ottelun. TUL:n SM-kilpailuissa Juha Turtiainen (67,5kg) voitti tempauksen hopeaa tuloksella 112,5 kg. Alle 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa Atso Norppa (60 kg) voitti pronssia tuloksella 65+80=145 kg. Voimanostossa paranneltiin piiriennätyksiä kymmeniä kertoja. Kilpailuja järjestettiin kolmet painonnostossa ja seitsemät voimanostossa. Puntti-Poikien harjoitukset pidettiin aiempien vuosien tapaan Vapaa-aikatalolla kuutena iltana viikossa. Harjoitteluvuoroja on ollut myös Rantakylän punttisalilla kolmesti viikossa.

1984
Kilpailupuolen merkittävimpänä saavutuksena oli Puntti-Poikien sijoittuminen toiseksi TUL:n mestaruuskilpailuissa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa painonnostossa Juha Turtiainen voitti yleisen sarjan SM-pronssia ja TUL:n mestaruuden, Pasi Kolehmainen voitti SM-hopeaa alle 20-vuotiaiden sarjassa, ja Urpo Korpelainen ja Seppo Kinnunen voittivat TUL:n mestaruustaistoissa hopeaa. Voimanostossa Tapani Pulkkinen ylsi ikämiesten SM-hopealle, Olli Ryynäselle SM-pronssia alle 20-vuotiaissa, ja Arto Kuosmanen oli TUL:n mestaruuskilpailujen paras nostaja alle 20-vuotiaissa. Varainhankinta perustui suuresti talkootoimintaan. Suurin yksittäinen tapahtuma oli Karjalan Messut, joissa myytiin makkaraa ja virvoitusjuomia, sekä jaettiin informaatiota seuran toiminnasta. Taloutta kartuttivat merkittävästi myös kaupungin vuosittainen avustus, valmentajaohjauspalkkiot, sekä seuran auton vuokraus naapuriseuroille ja autoon myydyt mainokset. Seura järjesti nostajilleen kahdeksan viikonloppuleiriä, joista kolme oli voimanostoleiriä ja viisi painonnostoleiriä. Valmentajina toimivat seuran puheenjohtaja Pentti Ryhänen, painonnostovastaava Arto Kormilainen, voimanostovastaava Pertti Leskinen ja kehonrakennusvastaava Rauno Nivanaho. Kilpailuja järjestettiin seitsemät painonnostossa ja yhdet voimanostossa. Elokuussa järjestetyissä piirikunnallisissa painonnostokilpailuissa oli mukana kolmihenkinen Neuvostoliittolainen joukkue. Kokonaisjäsenmäärä oli 180, joista 50 oli kilpailijoita.

1985
Salitilanne käy yhä katastrofaalisemmaksi, sillä Vapaa-aikatalon punttisalilla käy 130 aktiiviharjoittelijaa. Sali on liian pieni ja harjoitusvuorot liian lyhyitä. Pientä helpotusta tilanteeseen on tuonut 3 viikoittaista treenivuoroa Rantakylän ala-asteen punttisalilla. Painonnoston I-valmentajan tutkinnon suoritti Arto Kormilainen, ja II-valmentajan tutkinnon Asko Surakka. Voimanoston II-valmentajan tutkinnon suorittivat Pertti Leskinen ja Arto Kormilainen. Painonnostossa pyöri punttikoulu, jossa koulukkaita oli 10. Vetäjinä toimivat Arto Kormilainen ja Pentti Ryhänen. Painonnostossa pidettiin alueleiri keväällä Joensuussa ja syksyllä Tanhuvaarassa. Näiden lisäksi oli 5 kpl viikonloppuleirejä. Voimanostossa järjestettiin piirileiri Huhmarissa. Painonnostossa järjestettiin Veli Karhun muistokilpailut 14.4, jossa osanottajia oli 49. Voimanostossa Arto Kuosmanen toi seuralle kansainvälistä menestystä. Saaliina oli hopeaa nuorten PM-kilpailuista, sekä viides sija nuorten EM- ja MM-kilpailuista. Seura järjesti kilpailu- ja harjoittelumatkan Neuvostoliittoon ja Bulgariaan.

1986
Seuran harjoitukset pyörivät Vapaa-aikatalolla päivittäin, sekä Rantakylän yläasteen punttisalilla kolmena päivänä viikossa. Vapaa-aikatalolla pidettiin punttikoulua kolmena päivänä viikossa, ja painonnostoleirejä järjestettiin vuoden aikana kaikkiaan kahdeksat. Piirikunnallisia painonnostokilpailuja järjestettiin myös kahdeksan kertaa. Vuoden kilpailujärjestelyjen kohokohdat olivat TUL:n mestaruuskilpailujen järjestäminen Urheilutalossa ja Veli Karhun kansallisen muistokilpailun järjestäminen. Muistokilpailussa parhaalle nostajalle palkintona oli televisio. Parhaina kilpailusaavutuksina Urpo Korpelainen ja Petri Lamberg voittivat TUL:n mestaruudet, sekä Pasi Pehkonen ja Petri Lamberg alle 17-vuotiaiden SM-pronssia. Vuonna 1986 käynnistettiin Projekti -94, jonka tavoitteena oli seuran junioripainonnoston laajempi nostaminen kansainväliselle tasolle asti. Valmentaja Arto Kormilainen sai kansainvälisen painonnostotuomari-kortin. Tänäkin vuonna järjestettiin harjoittelumatka Bulgariaan.

1987
Puntti-Poikien jäsenmäärä oli 160, josta kilpailevia oli 60. Seura menestyi tänä vuonna hienosti kaikissa kolmessa kilpailulajissaan - painonnostossa, voimanostossa ja kehonrakennuksessa.
(1) Painonnnoston TUL:n mestaruuskilpailuissa Juha Turtiainen ja Seppo Kinnunen saivat hopeamitalin ja Urpo Korpelainen ylsi pronssille. Nuorten TUL:n mestaruuskilpailuista Petri Lamberg voitti mestaruuden ja Janne Rantala, Marko Pesonen ja Janne Pietarinen ylsivät hopealle. Alle 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa Lamberg voitti kultaa ja Pietarinen pronssia. Seuran vieraana oli bulgarialainen huippupainonnostojoukkue, jonka valmentajana toimii maailmankuulu Gancho Garushkov. Joukkueessa oli mukana useita maailmanmestareita. Seuran kansainväliseen toimintaan kuului myös Arto Kormilaisen osallistuminen painonnostovalmentajien jatkokoulutukseen Neuvostoliitossa. Valmennus- ja koulutustoiminnassa ovat kunnostautuneet erityisesti Pentti Ryhänen ja Arto Kormilainen. Seura järjesti seitsemät piirikunnalliset kilpailut.
(2) Voimanostossa Suomen mestaruuden voittivat Arto Kuosmanen alle 23-vuotiaissa ja Arto Pulkkinen alle 20-vuotiaissa, sekä Seppo Pulkkinen ikämiehissä. Mestaruuksien lisäksi tuli useita muita SM-mitaleja ja lääninmestaruuksia. Itä-Suomen liikuntaopistolla järjestettiin piirileiri, jonka valmentajina toimivat Pertti Leskinen ja Arto Kuosmanen. Seura järjesti kahdet avoimet piirikunnalliset voimanostokilpailut Vapaa-aikatalolla.
(3) Kehonrakennuksessa Pohjois-Karjala sai ensimmäisen SM-mitalistin, kun Juha Kanervisto voitti SM-pronssia. Kanervisto voitti ennen SM-kilpailuja pidetyt SM-karsinnat Lahdessa.

1988
Painonnostojaosto järjesti kahdeksan piirikunnallisen kilpailun lisäksi perinteiset Veli Karhun muistokilpailut sekä Itä-Suomen aluemestaruuskilpailut. Petri Lamberg voitti yleisen sarjan SM-kilpailuissa tempauksen pronssin. Alle 20-vuotiaiden SM-kisoissa Janne Pietarinen voitti hopeaa. Painonnostoleirejä järjestettiin Joensuussa kahdet, ja muualla Suomessa järjestetyille leireille osallistuttiin kaikkiaan neljä kertaa. TUL:n liittojoukkue teki kilpailumatkan Bulgariaan, jossa Puntti-Poikien Petri Lamberg sijoittui toiseksi. Kari Kinnunen ja Petri Lamberg nostivat Suomen joukkueessa Turussa järjestetyssä Suomi-Ruotsi-maaottelussa. Suomi voitti Ruotsin pistein 1501/2507-1400/2372. Kansainvälisessä valmennustoiminnassa olivat mukana Arto Kormilainen (Plodiv-Cup) ja Ahti Kinnunen (Moskova). Kormilainen toimi myös tuomarina Porissa järjestetyissä nuorten PM-kisoissa.

Joensuun Puntti-Pojat ry

Noljakankaari 1
80140 Joensuu

Puhelin: 0400 407 240
Sähköposti: hanna.multanen(at)hotmail.com


Seuran historia
Hallitus ja yhteystiedot